Joi a început războiul în Ucraina. Militarii ruși au pătruns ieri în regiunea Kiev, aceștia au venit dinspre Belarus și au atacat cu rachete Grad. Atacurile continuă și în cea de-a doua zi. CANCAN.RO vă ține la curent cu starea din Ucraina. Bilanțul celor decedați a ajuns la 137.
UPDATE, ora 15:20 / Primarul Kievului: Orașul „a intrat într-o fază defensivă”
Kievul „a intrat într-o fază defensivă”, deoarece trupele ruse au adus zgomotele războiului în oraş, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko, vineri, în cadrul unui briefing de presă, informează Reuters.
“Oraşul a intrat într-o fază defensivă. În unele cartiere răsună focuri de armă şi explozii, sabotorii au intrat deja la Kiev. Inamicul vrea să îngenuncheze capitala şi să ne distrugă”, a mai precizat Klitschko, în cadrul unui briefing de presă.
UPDATE, ora 15:15 / Ministerul rus al Apărării anunţă că Rusia a preluat controlul asupra aerodromului Hostomel
Ministerul rus al Apărării a declarat, vineri, că forţele ruse au preluat controlul asupra aerodromul Hostomel, un punct strategic la nord-vest de capitala Kiev, şi au trimis trupe de desant în zonă, relatează Reuters.
De asemenea, armata rusă a blocat accesul la Kiev dinspre vest, iar forţele separatiste din estul Ucrainei au atacat poziţiile armatei ucrainene cu sprijinul armatei ruse.
UPDATE, ora 15:10 / China: Putin i-a spus lui Xi Jinping că este dispus să negocieze la nivel înalt cu Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său chinez Xi Jinping într-o convorbire telefonică de vineri că Rusia este dispusă să desfăşoare convorbiri la nivel înalt cu Ucraina, a anunţat Ministerul de Externe chinez, relatează Reuters.
China a refuzat să numească acţiunea Rusiei în Ucraina o “invazie” sau să critice Moscova, în pofida intensificării atacurilor armatei ruse.
UPDATE, ora 15:05 / 194 de ucraineni, dintre care 57 de civili, uciși în invazia Rusiei
Ministrul Forțelor Armate din Marea Britanie, James Heappey, a declarat că 450 de soldați ruși și 194 de ucraineni, inclusiv 57 de civili, au fost uciși de la începutul invaziei lui Vladimir Putin.
Alte trupe britanice au fost trimise către aliatul NATO, Estonia, mai devreme decât era planificat – și un total de 1.000 de militari sunt în așteptare pentru a ajuta țările vecine ale Ucrainei să gestioneze refugiații care fug din țară.
UPDATE, ora 15:00 / Papa Francisc, întâlnire cu ambasadorul Rusiei în Vatican
Papa Francisc s-a întâlnit vineri cu ambasadorul Moscovei la Vatican, la ambasada Rusiei, pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la invazia Ucrainei.
UPDATE, ora 14: 50 / O rachetă a Rusiei a bombardat o navă moldovenească în Marea Neagră
O navă sub pavilion moldovenesc a fost lovită de o rachetă a marinei ruse, în Marea Neagră. Incidentul s-a petrecut la aproximativ 19 kilometri de portul Pivdennyi, de lângă Odessa.
UPDATE, ora 14:47 / Rusia a interzis zborurile din Marea Britanie
Autoritatea de aviație civilă a Rusiei a interzis zborurile din Marea Britanie către și peste Rusia, ca răzbunare pentru sancțiunile britanice aplicate companiei rusești Aeroflot.
Autoritatea a transmis că măsura a fost luată ca răspuns la „deciziile neprietenoase” ale autorităților britanice.
UPDATE, ora 14:45 / Serviciile de informații americane sunt îngrijorate că orașul Kiev ar putea cădea în mâinile Rusiei în câteva zile
Oficialii americani de informații sunt îngrijorați că Kievul ar putea cădea sub controlul Rusiei în câteva zile, scrie CNN.
Sursele din serviciile de informații americane au spus că evaluarea inițială a SUA de dinaintea invaziei Rusiei în Ucraina anticipa faptul că orașul Kiev va fi invadat în termen de una până la patru zile.
UPDATE, ora 14:40 / Un avion ucrainean MIG-29 distruge un avion SU-35
Un avion ucrainean MIG-29 a doborât un SU-35 rusesc în localitatea Vinița, potrivit Forțelor Aeriene ale Armatei Ucrainene.
UPDATE, ora 14:30 / Bombardamente rusești în nord-vestul Ucrainei
Orașul Okhtyrka a fost bombardat de ruși cu rachete. A fost lovită și o grădiniță. Mai multe persoane au murit, printre care și copii, relatează sediul militar al Administrației Regionale de Stat din Sumî.
UPDATE, ora 14:15 / Președintele Siriei cataloghează invazia Ucrainei drept o ”corectare a Istoriei”
Preşedintele sirian Bashar al Assad a salutat vineri invazia Ucranei de către Rusia, într-o convorbire la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin, apreciind că este vorba despre o ”corectare a istoriei”, relatează AFP.
”Preşedintele (sirian Bashar) al-Assad a subliniat că ceea ce se întâmplă azi este o corectare a Istoriei şi o restabilire a echilibrului ordinii internţaionale după căderea Uniunii Sovietice”, anunţă preşedinţia siriană într-un comunicat.
UPDATE, ora 14:00 / Locuitorii din Kiev se pregătesc să se lupte cu rușii
Ucrainenii din capitala Kiev se pregătesc pentru lupta cu forțele rusești care au intrat deja în unele cartiere ale metropolei. În imaginile publicate pe rețelele sociale apar ucraineni care se înarmează și care pregătesc cocktail-uri molotv.
UPDATE, ora 13:31 / Armata ucraineană spune că trupele sale se luptă cu forţele ruse în zona extinsă a capitalei Kiev
Armata ucraineană a transmis vineri că trupele sale se luptă cu forţele ruse în zona extinsă a capitalei Kiev, potrivit DPA.
În două zone de la nord-vest de capitală, au loc deja lupte.
UPDATE, ora 13: 30 / Ucraina a lansat un atac cu rachete asupra unei baze militare aflată în Rusia
Trupele ucrainene au lansat un atac cu rachete Tochka-U asupra aerodromului militar rus din orașul Millerovo, în regiunea Rostov, a confirmat Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
UPDATE, ora 13:00 / Ambasada Ucrainei la Bucureşti: Dacă Rusia continuă războiul, Cernobîl se poate întâmpla din nou în 2022
Ambasada Ucrainei la Bucureşti susţine că atacul Rusiei poate provoca “un alt dezastru ecologic”, prin mutarea forţelor militare la Cernobîl.
″În 1986, lumea a văzut cel mai mare dezastru tehnologic la Cernobîl. Atacul Rusiei împotriva Ucrainei poate provoca un alt dezastru ecologic, mutându-şi forţele militare la Cernobîl. Dacă Rusia continuă războiul, Cernobîl se poate întâmpla din nou în 2022″, afirmă misiunea diplomatică ucraineană, vineri, într-o postare pe Facebook.
UPDATE, ora 12:55 / Lavrov susține că Rusia vrea să demilitarizeze Ucraina și să „elibereze oamenii de opresiune”
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a susţinut vineri că obiectivul invaziei ruse în Ucraina este să-i “elibereze” pe ucraineni “de opresiune”, lăsând să se înţeleagă că Moscova intenţionează să răstoarne actuala putere ucraineană, notează AFP.
“Preşedintele (rus Vladimir) Putin a luat decizia acestei operaţiuni militare speciale de demilitarizare şi de denazificare a Ucrainei pentru ca, eliberaţi de această opresiune, ucrainenii să poată să-şi aleagă liberi viitorul”, a spus el în cursul unei întâlniri cu responsabili separatişti proruşi din estul Ucrainei.
Şeful diplomaţiei ruse a profitat vineri de întâlnirea cu oficiali ai autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, a căror independenţă a fost recunoscută luni de Rusia, pentru a lansa din nou acuzaţii la adresa Occidentului şi a Kievului.
UPDATE, ora 12:50 / 18.000 de arme au fost distribuite în Kiev
Aproximativ 18.000 de arme cu muniție au fost distribuite doar în regiunea Kievului de la începutul invaziei.
Într-o declarație comună, ministrul apărării Oleksiy Reznikov și Valeri Zaluzhniy, șeful de stat major al Forțelor Armate, au declarat că vor veni mai multe arme.
UPDATE, ora 12:34 / Ruşii încercuiesc Kievul şi ar putea răsturna Guvernul, avertizează spionajul american
Preşedinţii Comisiilor Informaţiilor din Camera Reprezentanţilor şi Senatul Statelor Unite au avertizat, în noaptea de joi spre vineri, cu privire la ameninţarea directă la adresa Kievului, scrie The New York Times (NYT), relatează AFP.
”După mine, ruşii se vor duce la Kiev în mod iminent”, a dat asigurări senatorul Mark Warner, preşedintele Comisiei Informaţiilor din Senat.
”Ei încercuiesc Kievul şi ar putea apoi urma planuri vizând răsturnarea Guvernului”, a avertizat la rândul său preşeidntele House Intelligence Comittee (Comitetul Informaţiilor din Camera Reprezentanţilor) Adam Schiff.
”Acest lucru ar fi în concordanţă cu informaţii pe care le avem dinaintea invaziei”, a subliniat el.
UPDATE, ora 12:33 / Rusia neagă că efectuează atacuri cu rachetă asupra Kievului
Rusia a negat că a efectuat vineri atacuri cu rachetă asupra Kievului, relatează agenţiile ruse de presă, citând o sursă din cadrul Ministerului Apărării rus, după ce Ucraina a acuzat Moscova că atacă zone rezidenţiale din capitala sa, potrivit Reuters.
Avionul doborât vineri dimineaţă deasupra Kievului era un avion de luptă ucrainean lovit din greşeală de forţele ucrainene.
În acelaşi timp, guvernatorul provinciei Belgorod din sudul Rusiei a spus că şapte clădiri rezidenţiale din regiune au fost avariate de bombardamente ale Ucrainei, a relatat agenţia rusă de ştiri RIA, citată de Reuters.
UPDATE, ora 12:15 / Polonia anunţă mai multe atacuri cibernetice asupra serverelor guvernului în ultimele zile
Serverele guvernului polonez şi sistemului electronic naţional de compensare a plăţilor au suferit mai multe atacuri cibernetice în ultimele zile, a anunţat vineri un oficial al guvernului responsabil cu securitatea informatică, citat de Reuters.
Vorbind la radioul public polonez, Janusz Cieszynski a spus că autorităţile nu au identificat încă sursa atacurilor, care au loc în timp ce Rusia continuă o invazie pe scară largă a Ucrainei, vecinul din est al Poloniei.
În același context, Ucraina a suferit o serie de atacuri cibernetice în ultimele săptămâni pe care Kievul le-a pus pe seama Rusiei. Moscova a negat în mod repetat orice implicare în atacuri.
UPDATE, ora 12:00 / Forţele ruse se apropie de Kiev dinspre nord-est şi est
Trupe ruse se apropiau vineri de Kiev – din nord-est şi est -, o înaintare care are loc în paralel cu o ofensivă din nord, anunţată vineri dimineaţa, anunţă Statul Major ucrainean pe Facebook, relatează AFP.
”Inamicul a fost respins de apărători la Cernihiv. El caută să ocolească oraşul pentru a ataca capitala. Pentru asta înaintează către Kosoleţ-Bovarî şi Konotop-Nejne-Kiev. Konotop a căzut”, anunţă Statul Major.
Militarii ucraineni se redesfăşurau în cartiere din nordul Kievului pentru a apăra oraşul.
UDPDATE, ora 11:55 / Ucraina: Există semne de creștere a nivelului de radiații la Cernobîl
Agenția nucleară a Ucrainei a anunțat că înregistrează niveluri crescute de radiații la Cernobîl, scrie Sky News.
Cu toate acestea, agenția a mai precizat că această creștere este „nesemnificativă” și este cauzată de praful ridicat de trupele rusești care se deplasează cu echipamentul său militar.
Pe de altă parte, ministrul Apărării din Rusia susține că trupele sale au ocupat centrala nucleară de la Cernobîl pentru a „o proteja”.
Acesta spune că vrea să se asigure astfel că ”grupurile naționaliste și alte organizații teroriste nu pot folosi situația din țară pentru a organiza o tragedie nucleară”, scrie BBC.
Rusia a mai spus că nivelurile de radiații din zona înconjurătoare centralei sunt normale și că personalul continuă să monitorizeze nivelurile de radioactivitate.
UPDATE, ora 11:51 / Ucraina spune că Rusia mobilizează noi trupe din Belarus pentru a lua cu asalt Kievul
Rusia foloseşte baza aeriană Gomel din Belarus pentru a mobiliza trupe pentru a lua cu asalt Kievul, din cauza daunelor suferite la aeroportul militari Hostomel din apropiere de capitala Ucrainei, a transmis vineri Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, potrivit Reuters.
“Pentru a intimida populaţia Ucrainei, inamicul alege tot mai mult să distrugă infrastructură civilă şi locuinţe”, a precizat Statul Major într-un postare pe Facebook.
UPDATE, ora 11:40 / În Kiev a fost anunțată o alertă de raiduri aeriene
Localnicii sunt sfătuiți să caute adăpost cât mai repede, conform pravda.com.ua.
Sirenele au pornit în mai multe districte din capitala Ucrainei, în care Sviatoshyno, Nyvky, Brest, Lukyanivska, Obolon, Vynohradar, Podil și Shevchenkivskyi.
”Atenție! O alertă de raid aerian a fost anunțată! Mergeți imediat la cel mai apropiat adăpost”, a transmis administrația Kievului.
UPDATE, ora 11:10 / CNSU: Persoanele care vin din Ucraina în România sunt exceptate de la măsura carantinei
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, vineri, că persoanele care vin din Ucraina în România sunt exceptate de la măsura carantinei, fie că vin direct, fie că ajung după ce au tranzitat Republica Moldova.
”Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat Hotărârea numărul 9 prin care se modifică şi completează Hotărârea CNSU nr. 6 din 31.01.2022 privind procedura de aprobare a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor, în sensul exceptării de la măsura carantinei a persoanelor care sosesc în România din Ucraina, indiferent dacă sosesc direct din Ucraina sau tranzitează Republica Moldova”, a transmis, vineri, CNSU.
CNSU precizează că decizia a fost luată ”ţinând cont de degradarea situaţiei de securitate din Ucraina şi creşterea însemnată a numărului de persoane care au intrat în România prin punctele de trecere a frontierei cu Ucraina precum şi cele care se află în punctele de trecere a frontierei şi intenţionează să intre pe teritoriul naţional”.
Potrivit Poliţiei de Frontieră, până joi, la ora 16.00 când a fost transmisă ultima raportare, au intrat din Ucraina 5.300 de persoane, români şi străini, creşterea fiind de 120% faţă de ziua precedentă.
UPDATE, ora 11:00 / Un consilier prezidenţial ucrainean spune că Rusia urmăreşte să ocupe Kievul şi să îl ucidă pe Zelenski
Rusia urmăreşte să ocupe Kievul şi să îl ucidă pe preşedintele Volodimir Zelenski, a declarat vineri consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, în contextul asaltului la care forţele ruse supun capitala Kiev, relatează Reuters.
Podoliak a mai spus că preşedintele Zelenski se află în Kiev. El a mai atras atenţia cu Ucraina se confruntă cu o penurie de combustibil. De asemenea, consilierul prezidenţial a precizat că Ucraina a doborât două rachete de croazieră şi un avion ale Rusiei deasupra Kievului.
UPDATE, ora 10:50 / Rusia confirmă că a ocupat Insula Şerpilor
Forţele ruse au capturat Insula Şerpilor din Marea Neagră, a spus vineri Ministerul Apărării de la Moscova, confirmând un anunţ făcut joi seara de Serviciul ucrainean de frontieră, transmite Reuters.
82 soldaţi ucraineni aflaţi pe insulă s-au predat. 13 grăniceri desfăşuraţi pe Insula Şerpilor, la sud de portul Odesa, au fost ucişi cu focuri trase de pe o navă de război rusească.
UPDATE, ora 10:20 / Armata ucraineană luptă cu forțele ruse care au intrat într-un district din Kiev
Forțele ruse au intrat în districtul Obolon din Kiev, unde armata ucraineană se luptă în prezent cu ele, relatează presă locală.
Ministerul Apărării al Ucrainei le cere oamenilor să nu părăsească locuințele. Districtul Obolon se află la aproximativ 10 kilometri de centrul Kievului. Armata ucraineană spune că forțele armate sunt angajate în lupte la periferia capitalei Kiev, în Dymer și Ivankiv, unde au avansat un număr mare de autovehicule blindate rusești.
Update, ora 9:43 / Emmanuel Macron accelerează desfăşurarea unor militari francezi în România, în cadrul NATO
Preşedintele francez a anunţat vineri, la Bruxelles, că Franţa îşi accelerează desfășurarea unor militari în România, în cadrul NATO, în urma invaziei Ucrainei de către armata rusă şi a dat asigurări în cadrul unui summit excepţional UE că Parisul va ”continua să livreze materiale militare şi susţinere populaţiei” Ucrainei, relatează AFP.
”Franţa va continua să-şi joace deplin rolul de asigurare a aliaţilor din NATO, prin trimiterea în Estonia a unui nou contingent, în cadrul Prezenţei Avansate Consolidate, devansându-şi participarea la (misiunea) de poliţie aeriană în spaţiul aerian baltic încă din martie şi accelerându-şi desfăşurarea în România”, a anunţat preşedintele francez la finalul unui summit excepţional al Uniunii Europene (UE), la Bruxelles, şi înaintea unuisummit NATO consacrat crizei din Ucraina.
”Suntem pregătiţi să continuăm să livrăm materiale militare şi susţinere populaţiei, aşa cum i-am spus preşedintelui (ucrainean Volodimir) Zelenski”, a anunţat Macron.
UPDATE, ora 9:25 / Preşedintele Zelenski lansează un apel către Formatul Bucureşti 9 de a ajuta Ucraina
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel către Formatul Bucureşti 9 (B9) (România, Bulgaria, Ungaria, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia şi Cehia) de a oferi Kievului asistenţă în apărare, de a impune sancţiuni şi a exercita presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt ostilităţilor, relatează Zerkalo nedeli.
“Noi ne apărăm libertatea şi pământul. Dar avem nevoie de o asistenţă internaţională eficientă. Am discutat despre asta cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda. M-am adresat către B9 în legătură cu asistenţa în apărare, sancţiuni şi presiuni asupra agresorului. Împreună trebuie să aşezăm Rusia la masa negocierilor”, a scris Zelenski într-un mesaj pe Twitter.
El a adăugat că Ucraina are nevoie de o coaliție anti-război.
Preşedinţii ţărilor participante la “Formatul Bucureşti 9” se întâlnesc, vineri, într-un summit extraordinar la Varşovia, pentru a aborda situaţia din Ucraina după invazia Rusiei asupra acestei ţări.
UPDATE, ora 9:00 / Imagini dezolante din Chuguiv, după atacul ruşilor. „Apocalipsa e aici”, spun cei rămaşi în urmă. Mai multe imagini puteţi vedea în galeria foto ataşată acestui articol.
UPDATE, ora 8:40 / Un avion de luptă a fost doborât deasupra Kievului
Un avion de luptă ucrainean Sukhoi Su-27 a fost doborât deasupra capitalei Kiev, potrivit ministrului adjunct de Interne al Ucrainei Evgeny Yenin.
UPDATE, ora 8:10 Armata ucraineană a aruncat în aer un pod pentru a-i împiedica pe ruși să avanseze spre Kiev
Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că trupele de asalt au aruncat în aer un pod de peste râul Teteriv la Ivankiv, situat la aproximativ 50 de kilometri nord de Kiev, pentru a împiedica avansarea rușilor spre capitală.
UPDATE, ora 7:45 / Sirenele au pornit din nou
Vineri, 25 februarie, sirenele de raid aerian au pornit din nou, în Kiev. Cel puțin un bloc de apartamente din Kiev a fost lovit de o rachetă rusă la primele ore ale dimineții. Avertismentele au început să sune la aproximativ trei ore după ce exploziile puternice au trezit pentru prima dată orașul în jurul orei 4:30. Primarul Kievului a spus că cel puțin trei persoane au fost rănite în urma loviturilor cu rachete.
UPDATE, ora 6:00 / Trei orașe au fost atacate joi noapte
Trei oraşe importante au fost atacate în această noapte. Odessa, un punct de importanţă strategică uriaşă, Harkov – al doilea cel mai mare oraş din Ucraina şi capitala Kiev.
Ziua de 24 februarie 2022 nu va fi uitată niciodată. Războiul a început din nou în Europa chiar la granițele României. Capitala Kiev a fost atacată cu rachete balistice susţine un consilier al Guvernului ucrainean. Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, este de părere că el este ţinta numărul 1 şi acuză comunitatea internaţională că ucrainenii au fost lăsaţi singuri să-şi apere ţara.
Astfel, ieri, la ora 5 dimineața, după trei zile de la declararea independenţei celor două regiuni separatiste Doneţk şi Luhansk, Vladimir Putin a dat ordinul sec de atac asupra Ucrainei. În doar câteva secunde, o ploaie de rachete a căzut peste ţara vecină.
Potrivit autorităților ucrainene până în prezent sunt 137 de morţi şi 316 de răniţi.
Vineri, 25 februarie, sirenele de raid aerian au pornit din nou, în Kiev. Cel puțin un bloc de apartamente din Kiev a fost lovit de o rachetă rusă la primele ore ale dimineții. Avertismentele au început să sune la aproximativ trei ore după ce exploziile puternice au trezit pentru prima dată orașul în jurul orei 4:30. Primarul Kievului a spus că cel puțin trei persoane au fost rănite în urma loviturilor cu rachete.
Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că trupele de asalt au aruncat în aer un pod de peste râul Teteriv la Ivankiv, situat la aproximativ 50 de kilometri nord de Kiev, pentru a împiedica avansarea rușilor spre capitală.
Trei oraşe importante au fost atacate în această noapte. Odessa, un punct de importanţă strategică uriaşă, Harkov – al doilea cel mai mare oraş din Ucraina şi capitala Kiev.
Forțele ucrainene au doborât vineri la primele ore ale dimineții un aparat de zbor inamic deasupra Kievului, care s-a prăbușit apoi peste o clădire rezidențială pe care a incendiat-o, a declarat Anton Herashchenko, un consilier al ministrului de interne, citat de Reuters. Nu a fost clar dacă aeronava era cu echipaj uman sau dacă ar putea fi vorba de o rachetă. Autoritățile municipale din Kiev au declarat că cel puțin opt persoane au fost rănite când obiectul s-a prăbușit peste un bloc de apartamente. Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Kievul a fost atacat cu o rachetă.